Om Plums böcker.

Wodehouse skrev två huvudserier av berättelser.

Den ena handlar om Bertie Woosters öden och äventyr och hans betjänt, den oefterhärmlige Jeeves. (Observera att Jeeves är betjänt, ej butler, eller ännu värre, hovmästare, ett vanligt fel när Jeeves omtalas i olika sammanhang.)

Jeeves

Den andra berättar om livet på Blandings Castle och dess ägare, Lord Emsworth samt, inte minst, hans flerfaldigt prisbelönta sugga, Dronningen av Blandings. Ett vanligt tema handlar om unga släktingar som förälskat sig i, enligt släkten, olämpliga personer och därför interneras på Blandings, med förhoppning att den hälsosamma lantluften skall få den unga att glömma sin käresta. Nu löser det sig, som alltid hos Wodehouse, på bästa sätt för ungdomarna, ibland med hjälp av Lord Emsworths bror Galahad, Farbror Gally, som är lordens totala motsats när det gäller att reda ut problem och stå emot de många, viljestarka systrarna.

Mulliner Dessutom finns Mullinerhistorierna, berättade av den mångkunnige Mr Mulliner på Metarens Hvila, Äldste Medlemmens golfhistorier, böckerna om Psmith (P är stumt, som i Psalm,) berättelserna om Stanley Featherstonaugh (uttalat Fanshaw) Ukridge. (Som en parantes kan nämnas att det förekom en person med namnet Featherstonaugh i en engelsk detektivhistoria på TV, vilket gav översättaren huvudbry. När medspelarna talade om denne person kallade de förstås honom Fanshaw och hade det då stått Featherstonaugh i undertexten hade inte många förstått vem som avsågs, så översättaren döpte raskt om honom till Fanshaw!) Det finns också några böcker om the Right Honourable Frederick Altamont Cornwallis Twistleton, femte Lord av Ickenham (Farbror Fred). Några böcker handlar om andra medlemmar än Bertie i Drönarklubben.

Alla har sina personliga favoriter, men de böcker som alltid tycks ligga högst på popularitetslistan är historierna om Jeeves, följda av Blandingskrönikan, därefter farbror Fred, sedan Psmith.

Vissa tycker bäst om Mulliner-historierna, tack vare att de utspelar sig i så olika miljöer, allt från prästgårdar på engelska landsbygden till jordbävningar i San Francisco.

Förutom dessa romaner och novellsamlingar finns det många engångare, dvs. böcker där Wodehouse inte återkommer till de personer som förekommer där.
Wodehouse skrev, bl. a i Mulliner, historier som utspelar sig Hollywood. Han driver där med vissa företeelser i den absurda filminspelningsmiljön, bl a med hur det gick (går) till på konferenser om filmer. När en direktör kommer med ett förslag skall de personer som kallas Ja-sägare säga ”Ja”, varefter gruppen Nickare skall nicka instämmande. Enligt personer med insyn i denna värld har inte så mycket ändrats sedan Wodehouses dagar. När han bodde där sade han i förbigående till en reporter att han hade aldrig tjänat så mycket på att göra så lite, vilket gjorde att ekonomerna tog över kontrollen av inspelningarna från filmmogulerna.

Han skrev fyra självbiografier—Bring on the Girls, Over Seventy, Performing Flea och America, I like you.
Han skrev också poesi som publicerades med titeln Papegojan och Andra Dikter. I The Complete Lyrics of P.G.Wodehouse finns alla hans musicalbidrag publicerade.

För en utförlig bibliografi över Wodehouses svenska utgivning, besök gärna http://www.wodehousebibliografier.n.nu/bocker

Books