Ukridge, samlade noveller 2021

Efter ett initiativ våren 2020 bildades en översättningsgrupp för att ta fram en komplett översättning av de 19 Ukridgenovellerna från 1923-1966. Denna antologi, 425 sidor (och vår 4:e stora och med 50 fina illustrationer från de 10 första novellerna) har just nu kommit ut på marknaden och här är en kort resumé:

Ukridge är en alldeles speciell person i Wodehouse’s värld. Stanley Featherstonehaugh Ukridge (uttalas Stanley Fanshaw Youkridge) har av sin vän Corky kallats ”samhällets plågoris”. Han lider kronisk brist på pengar, men är själv övertygad om att det bara är en tidsfråga innan han med sin entreprenörsanda skaffat sig en förmögenhet. Tills dess snyltar han på andra, hankar sig fram på tillfälliga smålån från sin lilla grupp vänner, och drar sig inte för att också ”låna” både kläder och annat från dem, oftast utan att fråga. Något han inte lider brist på är affärsidéer. Idéerna, som enligt hans egen åsikt är genialiska, innebär ofta olagligheter, men Ukridge besväras inte nämnvärt av sitt samvete. Hans projekt misslyckas det ena efter det andra, men när en affärsidé gått i stöpet så sjösätter han strax, med okuvlig optimism, en annan. Han är skurkaktig, men egentligen inte illvillig. Han avser alltid att betala tillbaka sina långivare mångfaldigt, så snart han fått sin förmögenhet. När han, ytterst tillfälligt, är stadd vid kassa är han generös och det händer att han betalar tillbaka smålån. Han är chevaleresk mot damer, men räknar inte alla kvinnor som ”damer”, till exempel inte sin faster Julia, trots att hon emellanåt både klär och föder honom.

I denna samling finns alla de nitton noveller om honom som han skrev 1923 – 66. Några av dem har funnits översatta tidigare i böcker och tidskrifter. De andra har nu översatts av medlemmar i WodehouseSällskapet. Historierna om S. F. Ukridge är knappast moralistiska men Wodehouse sätter, som alltid, komiken främst.

Ha det så kul i Ukridges originella sällskap. Man vet aldrig vad som händer!

 

Antologin finns att köpa hos bokus.com  till en kostnad av 339 kr och med en leverans på 3-6 dagar. Den finns också på https://www.gml.se/bocker/ukridge  för 318 kr + frakt på 120 kr. GML: 318 kr.

Även Adlibris har den för 330 kr, Bokus för 339 kr, Akademibokhandeln för 439 kr.

 

Detta hälsar Björn Bergström, antologins redaktör.

Posted in Blandings Blandning.