Jeeves

Bertram Wilberforce Wooster är en levnadsglad livsnjutare. Han är ekonomiskt oberoende och behöver inte arbeta för brödfödan. Därigenom kan han ägna sig åt vad som roar honom. Det är ingen tillfällighet att den klubb som han tillhör heter ”Drönarna”.

Mulliner

Som en ung och måttligt begåvad man med mer Jeeves pengar än förnuft försätter han sig oavbrutet i svåra situationer, ur vilka han räddas av sin betjänt (gentleman´s personal gentleman) Reginald Jeeves.

Många av berättelserna kretsar kring Berties komplicerade kärleksliv. Han blir oupphörligen förlovad med kvinnor på tio-i-topp-listan vad gäller utseendet, men som har allvarliga karaktärsbrister, som uppdagas efter hand, t.ex. Madeline Bassets sentimentalitet (”stjärnorna är Guds tusen-skönor”), Florence Crayes förmyndarmentalitet, Roberta Wickhams ohämmade livslust och så vidare. Bertie räddas ur alla dessa tillkrånglade situationer genom sin lyckostjärna och med råd av Jeeves.

Genom historierna har två av Berties fastrar återkommande roller. Faster Agatha – den galna fastern som tuggar krossat glas och som ryktas bli förvandlad till varulv vid fullmåne – tvingar Bertie att lyda hennes önskningar genom sin blotta viljestyrka. Faster Dahlia – den goda fastern som ägnat sig åt rävjakt – tvingar Bertie att utföra div. kriminella handlingar genom utpressning.

Jeeves och Wooster har skildrats i en serie om 24 TV-program med Stephen Fry och Hugh Laurie i titelrollerna. Avsnitten har återutsänts under 2007 i svensk television (Kanal 9) men finns också att köpa i engelsk version.