Årets Plommon 2018 – Björn Bergström

För mångåriga och föredömliga insatser med Sällskapets djupt uppskattade tidskrift JEEVES, samt för sitt kraftfulla engagemang i styrelsearbetet och för Sällskapets fortlevnad, har styrelsen för Wodehousesällskapet beslutat att Sällskapets pris Årets Plommon 2018 bör tilldelas Björn Bergström.

Årets Svenska Plommon är Wodehousesällskapets särskilda hedersbetygelse, som varje år delas ut till en medlem av Sällskapet som gjort värdefulla insatser för Wodehouse i Sverige. I år var valet självklart – Björn Bergström, medlem sedan 1993 och sedan 2009 redaktör för den uppskattade medlemstidningen JEEVES, har av en enig styrelse tilldelats priset. Vi fick en kort digital pratstund med pristagaren.

Klassisk idrottsfråga: hur känns det att få priset?

Känns hedrande, jag är i mycket gott sällskap.

Hur kom du första gången i kontakt med Wodehouse?

Jag var 11 år, låg sjuk och hade tråkigt och hade läst ut mina Biggles och Billböcker. Då satte min mamma Tre män i en båt i händerna på mig och därifrån  var steget inte långt till Wodehouse. I bokhyllorna fanns bland annat Pengar till skänksEn blyg ung man, Hett om öronen och Allright, Jeeves, böcker som jag läst om flera gånger sedan dess. Däremot var jag aldrig särskilt förtjust i hans skolskildringar. I gymnasiet började jag läsa honom på engelska och har fortsatt med det. Nu har jag nästan alla engelska, hälften i förstaupplaga och många svenska. Har till och med en på tyska, Nimrods Tochter,(Sam the Sudden).

Så varför bör en läsa Wodehouse?

Alla ska läsa Wodehouse för de finurliga intrigerna med sina många sidospår på vägen mot målet fast vi redan en bit in i första kapitlet vet hur det kommer att sluta. Alla  ska läsa Wodehouse för de pricksäkra personbeskrivningarna och alla ska läsa Wodehouse för den fantastiska språkbehandlingen.

För en längre intervju med Björn Bergström rekommenderas årets upplaga av Jeeves – hos medlemmar i mitten av december.

 

Årets Plommon 2018. 

Posted in Blandings Blandning.